hpnett
keyboard_arrow_right
Velkommen til Hest program

Velkommen til Hest program

Hester er majestetiske dyr som har vært til nytte og glede for mennesker i tusenvis av år. I dag er ikke hesten like utbredt som nyttedyr, men mange elsker å drive med ridning og ulike former for hestesport. Og det er nettopp det denne nettsiden handler om. Vi presenterer ulike typer hestesport, og gir deg en mengde informasjon om hester. Uansett om du er en gammel traver i hobbyen, eller om du er en nysgjerrig nybegynner, kommer denne nettsiden til å gi deg rikelig med nyttig informasjon.

Hestesport for alle

 Hestesport omfatter mange ulike grener, og det er veldig mye spennende aktiviteter man kan gjøre med hester. Ettersom det er så mange grener innenfor hestesport, finner de aller fleste hesteglade mennesker en gren som passer for dem. Denne sporten utøves både av funksjonsfriske og funksjonshemmede, og det konkurreres på hobbybasis og på internasjonalt nivå. Man trenger ikke å bli verdensmester for å drive med, og å trives med, hestesport. For de fleste handler det bare om mestringsfølelsen, samspillet med hesten og gleden av å drive med hest som hobby.

Hestesport er alt fra travløp og galoppløp til sprangridning, voltige, distanseritt og dressur. Det brukes både fullblodshester, kaldblodshester og ponnier. Målet med alle grenene er å vise hestens talent og samspillet mellom hest og menneske.

Historiske konkurranser

Hestesport har vært populært i tusenvis av år. De olympiske lekene i oldtiden hadde hestesport på programmet, i form av kappkjøring. Hestesporten polo har røtter minst tre tusen år tilbake i tid, og unge gutter i det gamle Hellas ble lært opp i ridning fra ung alder. Hestedressur er også en gammel sport, og ble beskrevet av hærføreren Xenofon allerede i år 400 f.Kr.

Kappridning ble beskrevet i Hellas i år 668, og det første kapprittet i England ble arrangert i 975. Det ble også framført show der hestene gjorde kunster og nærmest danset, noe som kan sammenlignes med dagens dressur.

Moderne hestesport

Det har alltid blitt satset penger på hester i store veddeløp, enten det var i det gamle Hellas eller i andre deler av verden. Travsport er stort i Norge, mens internasjonalt er det galoppsport som er aller størst.

Norges Rytterforbund har ni grener:

  • Sprangridning
  • Dressur
  • Feltritt
  • Distanseritt
  • Kjøring
  • Voltige
  • Ridning for funksjonshemmede
  • Mounted Games
  • Islandshest

Sprangridning er en publikumssuksess, og er den største sporten som er underlagt forbundet. Nesten 80 prosent av alle som har rytterlisens deltar i sprangkonkurranser, og ryttersporten er i stor vekst her i landet.

Forskjeller og ulikheter

Selv om ulike former for hestesport utføres på ulike måter, er det mange fellestrekk. Hestene må være lydige, smidige og sterke, men på litt ulike måter i forhold til det de skal yte. All hestesport deles inn i klasser, med egne kategorier for ponnier, juniorer, unge ryttere og seniorer. Menn og kvinner konkurrerer i samme klasse i de fleste grenene. Unntaket er individuelle konkurranser i voltige, som har kjønnsdelte klasser.

Det blir arrangert svært mange konkurranser innen hestesport, på ulike nivåer og innen ulike grener, fra klubbstevner til mesterskap. For å delta i konkurranser over klubbnivå må utøverne ha rytterlisens. I lokale stevner kan utøverne ofte leie hester, men dersom man har ambisjoner om å klatre oppover i sporten, trenger man sin egen hest. Det kreves mye trening for å bli god, og man må også trene på samspillet mellom hest og rytter. Skal man komme langt, gjelder det dermed å bruke den samme hesten, og å trene med den hver dag over lang tid.

En nettside for alle

Men denne nettsiden er ikke bare for ryttere som vil konkurrere. Mange driver med hest og hestesport bare på hobbybasis, og målet er at denne siden skal tilby noe for alle. Hvis du bare liker å se på hestesport, finner du også mye informasjon her. Er du en hesteelsker, har du altså kommet til rett sted.